Hur kunde ohälsan ta över..

Jag ska inte skriva i ekologiskt tanke eller att vi har begränsat
sjukdomar med utveckling och medicin utan bara hur vi förstört för
oss själva i ätandet och rörelse.
Maten vi äter idag är den matindustrin ger oss, utbud och halvfabrikat.
Sen är det egna beslut för vad ni får i er.
För det första ska vi veta att vi har en faktor i oss att motarbeta som
är extremt jobbig, vi är lata från grunden, människan ursprung vill att
vi ska behålla och lagra så mycket energi utan göra så lite som möjligt.
Det var den fetaste som överlevde under dåliga tider inte den snabba,
starka eller snygga utan den som hade lagrat mest fett på kroppen, så
gäller än idag i generna, det är därför det alltid kommer vara jobbigt
att strypa maten för det är onaturligt när mattillgång finns.
Vi är nomader vi kan gå extremt långt på lite energi men springa eller annan
fys kommer tömma oss på energi snabbt där har vi strida eller fly energin.
Vi som gjort militärtjänsten vet att gå långa marscher med packning och sen
få en rad choklad så är sista milen lätt, all den lilla energin gick till
hjärnan inget annat bara en belöning för hjärnan att ta bra beslut.
Jag tror att det är flera små saker under årtionden som format våra beteenden till sämre mathållning och rörelse, efterkrigstiden var en stor förändring vi fick kylskåp, vi kunde behålla mat i dagar, vecka, mjölk, grädde , smör var lättare att hantera så nu började vi använda det i stor skala i allt.
Socker blev billigare och vi premierade oss efter krigets alla år med att
äta goda saker och mer.
Bilar och kommunikationer byggdes upp vi började åka mer.
60-70talet kommer med frigörelsen där kvinnan skulle jobba, det var inte så
att mannen lagade mat utan det skulle kvinnan hinna med och då kom frysta
och halvfabrikaten in på riktigt.
80-90talet snabbmaten gjorde ett stort intågande.
2000talet mattillgången är total, vi behöver inte tänka på mat den finns överallt och hela dygnet runt, vi kommer nu att börja äta ihjäl oss.
Dessutom har våra tallrikar blivit större, kan låta som en liten grej men jag tror den större än man tror, hur många ggr har inte en vuxen sagt till sitt barn – Ät upp på tallriken!
En tallrik var 24-25cm i diameter tidigare idag är den 30cm och vi lägger upp lika mycket visuellt som tidigare, vi får ett större energiintag..
Ta aldrig om mat, ni behöver inte den extra energin, se upp med att dricka mycket energi som i juicer och kaffe latte.
Energi går snabbt att samla på sig och kommer kännas när ni ska jobba bort det.
500kcal överätning tar minst 1.5 timme att gå bort, nu kan vi välja att äta eller fysa bort energin.
Alla lägenheter, hus som säljs skriver om närheten till, kommunikation, dagis, restauranger och parkeringsplatsen vet att latheten är en säljande faktor.
Brukar berätta att i vårat område är jag den enda som har gräsklippare alla andra har robotar, den lilla rörelsen på 1 timme är borta där också.
Vi rör på oss allmänt mindre, tar buss/tunnelbana så nära vi kan, åker rulltrappa ner och upp, slår på dörröppnaren(orkar inte ens öppna en dörr),
åker varv efter varv för hitta närmaste parkering, hämtar barn på skolan
och parkerar så nära så INGEN ska behöva gå.. och så vidare..
Om vi i vardagen gick mer i trappor, stod i tunnelbanan, öppnade dörren själva och klippte gräset så skulle bara det lilla göra en lika stor förbränning som att över äta 100kcal per dag/år då går ni upp 5kg på ett år.
Tänk framåt inte bakåt, är det värt det här, vad får jag ut av trappan eller kontra bullen, då smakar det extra alltid som godast!

Ses i trappan // Henrik Ryman Locals restaurang

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s