51%

Så var den magiska gränsen nådd, 51% övervikt i Sverige.
När jag startade min första hälsorestaurang var 1999 och då var
övervikten 45% sen har tåget ångat på i full fart.
Inga stora rubriker att vi är mer överviktiga är konstigt med
små inslag på i media och att detta kommer påverka många många
människor och bli dyrt för samhället är klart.
Vissa kommer att bli rika på denna övervikten som diabetesAktien stiger.
Blodkärl stockas igen, blodtryck som är uppåt väggarna, höftleder och knän
som måste opereras för tyngden varit för stor.
Gymmen, träningen kommer sälja fler kort, vi kommer sälja mer superfood.
Eller?
Locals funnits och flera andra duktiga hälsoentreprenörer och många
gym/andra träningsformer och ändå ökar övervikten, förstår vi inte konsekvensernaöver icke rörels och matfrosseriet och måste vi få diabetes2
för förstå allvaret?
Det finns en slapphet i regeringens ansvar och i egenansvaret för sjuka
kommer vi bli vid 3-5kg övervikt så brukar man säga att det börjar
bli problem, inte märkbart men en starter.
Hur ska vi få denna epidemi att vända?.
Vi måste starta med våra barn för vi vuxna lite förlorade redan,
barnen är våran lösning där skolan plus föräldrar måste förstå
att allt ansvar är deras.
Vi måste lära barnen vad konsekvenserna av energirik/fel mat kommer innebära, likaväl som vi lär oss 2×2 så måste vi få med oss det tidigt vad bra mat är.
Gymnastiktimmarna måste bli fler där man ‘lär’ sig egenträningen, in med löpträning, cirkelträning och styrketräning så barnen sen kan ta det vidare på sin fritid för den kollektiva nationsträningen som fotboll, ishockey, handboll är sporter som är svåra att utöva själv, ensamsporterna måste läras ut så alla får vara med dessutom så utesluter olika sporter inte varandra utan styrketräningen bygger upp en fotbollsspelare.
Brukar säga när EN sport tar över helt så kommer skadorna, vid mix så bygger
man upp mer och kan utöva sin huvudsport längre.
Så ta era barn till olika aktiviteter så de hittar sin aktivitet, om de vill byta sport var med då så de inte tappar fästet för rörelsen.
Maten är ett viktigt kapitel den måste vi börja våga prata om det är som det
är farligt att prata mat och alla ska få ätstörningar då.
Det handlar oftast inte att äta mindre när vi är unga utan att äta rätt och mindre flytande energi plus att ‘EN bulle’ regeln ska gälla.
Mat ska ätas i huvudregel sen mellanmål inte tvärtom, lunchen kan lätt hoppas över sen trycka i sig lättsmält mellanmål som är enklare och sötare.
Här tycker jag matematiken är ett bra exempel, det som kommer in energi(+) måste användas i rörelse energi(-), inget hymlande utan fakta, vad kostar en bulle i rörelseenergi.
Vi måste också ta tillbaka vår traditionella mat husmanskosten, råvaror anpassade efter säsong, grytor, potatis, rotfrukter och sen mixa upp det med annan kulturmat som sushi, pizza, kebab och annat gott där vi har helt andra snabba energier.
Sen måste vi tyvärr ta sockerresan(+salt) där vi har vant våra kroppar med ständigt intag av socker, i alla färdiga och restaurangprodukter så finns det mängder av socker, idag är det industrin som lägger i socker(salt) i våra produkter, 3/4 av sockerintaget tros komma från industrin idag.
Jag ser inga ljusa tider på övervikten och den nya generationens vanor ser ut att göra dem mer inaktiva, de dåliga matvanorna finns där redan så då har vi 2 stora problem i framtiden.
Vad ska ett barn äta?
33cl eller 50cl cocacola vad är mycket, 33cl är redan för mycket!
Hur mycket mys kan vi få in i barnens liv, barnkalas, mysfredag,
lördag och helgsöndag, fettisdag, bullens dag, allt detta
trycker vi vuxna på våra barn som lär sina kroppar att få stora energiintag.
Vardagsmotionen är nästan helt borta för våra barn, bussen går enda fram till skolan och vi tycker synd om dem när de får gå en sträcka på 10-20minuter dit.
Den organiserade träningen är dagens träning knappt 3 dagar i veckan plus skolans få timmar där skolgympan kan vara enda rörelsen för vissa.
Ser runt omkring mig med egen utvärdering att många barn har tidig övervikt,
inte alltid stor men finns där, när jag var ung var det kanske 2-3 i varje klass och idag nästan hälften(rent visuell), dessutom accepteras övervikten idag hos barn tvärs emot alla normer och påståenden att media trycker på att alla ska vara smala/normala och vissa klädfabrikörer vill ändra storlekarna så en large ska medium.
Håller bilden på normal bli annorlunda och smal börjar bli onormalt?
Kan det vara så enkelt att jobbiga får styra, att det blir jobbigt att säga nej till våra barns matvanor och uppmana till fysisk aktivitet när vi själva inte är några förebilder nu menar jag inte att vi alla ska vara trådsmala utan faktum är att vi är fler överviktiga idag än normala, faktum.
Min egen vikt(25.99BMI) är övervikt(>25BMi räknas som övv) enligt BMi, jag ska väga 73kg och väger idag 75-76kg tycker det stämmer rätt bra på mig, lätt att kolla på nätet det ger en fingervisning inte optimalt annars är ett annat lätt sätt är att killar kollar sin vikt efter 2 sista siffrorna i längd, 171cm = 71kg/killar och tjejer men -10 = 61kg/tjejer det är grov beräkning men rätt sann, lätta sätt att gå efter men inte exakt dock tror jag många tror att sin idealvikt är mycket högre än vad dessa uträkningar visar.
Detta ska inte användas på barn direkt utan där ska sunt förnuft användas och visuell känsla av er, när barn är klart överviktiga då kan teknik användas.
Så hjälp era barn n u till en bättre framtid för barnövervikt kommer hänga med hela livet för dom så det är upp till er att sätta gränser och våga säga ‘nej’ till överätning och var aktiva med era barn.
Allt ansvar ligger på oss föräldrarna, 100%.

// barnen vår framtid // Henrik Ryman Localsfood

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s